Februar je bil izvrsten mesec za vrednost delniških indeksov širom sveta. Najbolj so se podražile ameriške tehnološke delnice, in sicer za +6,61 %, sledile so slovenske delnice z donosnostjo +6,18 %, japonske delnice s +5,81 %, ameriške delnice s +5,17 % in evropske delnice z +1,84 % (vse donosnosti so v EUR in ne vključujejo donosa od prejetih dividend). V splošnem je glavno gonilo rasti cen delnic še naprej umetna inteligenca in dobri četrtletni rezultati podjetij. Presenetljivo so ene najbolj donosnih japonske delnice, ki so v letošnjem letu zabeležile +14,52 % rast (v EUR, indeks Nikkei).

Delniški trg v ZDA in Evropi
Indeks ameriških delnic, S&P 500, je v februarju presegel mejo 5.000 ameriških dolarjev in dosegel novo najvišjo zgodovinsko vrednost pri 5.108 dolarjih. V ZDA sta bili v februarju najbolj donosni panogi trajnih potrošnih dobrin in industrije z +9,10 % in +7,47 %, najmanj, a še vedno pozitivno, donosna je bila panoga javnih storitev z +0,99 %. Na ameriškem trgu so za glavnino donosov še vedno zaslužna zgolj nekatere družbe. Med vodilnimi borznimi družbami po donosnosti za februar sta Nvidia (+29,18 % v EUR) in Meta (+26,21 % v EUR). Družba Meta je objavila odlične rezultate v zadnjem četrtletju 2023. 14 milijardni dobiček je potrojila gledano zadnje četrtletje 2023 na zadnje četrtletje 2022. Med vlagatelji je bila odlično sprejeta napoved družbe za prvo izplačilo dividende v višini 0,50 dolarja. Družba Nvidia je vodilni proizvajalec zmogljivih čipov, ki se uporabljajo za poganjanje umetne inteligence. V objavi rezultatov za zadnje četrtletje 2023 so prikazali prihodke v višini 22,1 milijarde dolarjev, kar je 22 % več od prejšnjega četrtletja in kar 265 % več glede na isto obdobje leto pred tem. Šef družbe je ob objavi rezultatov dal izjemno optimistično napoved za prihodnje poslovanje.

V Evropi je bila najbolj donosna panoga trajnih potrošnih dobrin s +7,44 %, najmanj donosna pa je bila panoga javnih storitev s -5,74 %. Med bolj donosnimi v februarju najdemo delnico avtomobilskega proizvajalca Volvo (+38,53 %) in skupino Mercedes Benz (+17,17 %). V skupini Mercedes Benz so si predhodno postavili cilj, da bodo od leta 2030 prodajali zgolj vozila na električni pogon. Zdaj so svoja pričakovanja omilili in pričakujejo, da bo prodaja električnih vozil proti koncu tega desetletja znašala približno 50 % celotne prodaje, bencinske avte pa bodo ponujali tudi še po letu 2030 – trg je to sprejel kot odlične novice. Razlog za to odločitev se nahaja v upadanju povpraševanja po električnih vozilih zaradi visokih cen ter pritisku, ki ga izvajajo konkurenčna, cenejša, električna vozila kitajskih proizvajalcev. V družbi Volvo so se odločili za ustavitev financiranja družbi Polestar (proizvajalec električnih avtov) in prodajo svojega deleža matični družbi Geely zaradi nižjega dobička na račun slabega poslovanja podjetja Polestar. Vrednotenja teh borznih družb nakazujejo na navdušenje vlagateljev, da se avtomobilski proizvajalci vsaj delno vračajo h koreninam – bencinsko gnanimi vozili.

Japonske delnice
Vlaganje v japonske delnice je bilo zadnjih 30 let precej neprivlačno. Eden izmed ključnih razlogov za to je bilo slabo korporativno upravljanje, predvsem pa odporno vodstvo japonskih podjetij. Ti so običajno gledali na delničarje kot na sovražnike in niso upoštevali njihovih predlogov. Vse to se je začelo spreminjati s številnimi spremembami pri korporativnem upravljanju japonskih podjetij v zadnjih letih. Pred kratkim je borza v Tokiu spremenila pravila pri strukturiranju trga in poročanju borznih družb. Borzne družbe, ki imajo kazalnik P/B (razmerje med tržno in knjigovodsko vrednostjo delnice) nižji od 1, morajo navesti razloge za tako nizke vrednosti, kar lahko nakazuje na neučinkovito izrabo kapitala. Japonska borza je opozorila takšna podjetja, da so lahko odstranjena z borze že leta 2026, če ne izboljšajo svoje učinkovitosti. Hkrati tudi zahteva od družb, da začnejo javno razkrivati informacije v angleščini. Posledično te spremembe vplivajo na večjo privlačnost japonskih podjetij tudi za tuje investitorje. S šibkim japonskim jenom so predvsem zanimiva izvozno naravnana japonska podjetja. Borzne družbe so začele z rahlim višanjem dividendnih izplačil ter odkupi lastnih delnic. Vse to ob izjemno ekspanzivni denarni politiki (referenčna obrestna mera pri -0,1 %) posledično vodi v višanje cen delnic japonskih borznih družb. Indeks japonskih delnic Nikkei je v februarju presegel najvišjo zgodovinsko vrednost iz leta 1989.

Vir: Bloomberg.

Kako so navedene razmere na finančnih trgih vplivale na poslovanje pokojninskih skladov v upravljanju Pokojninske družbe A, d.d. lahko preverite na povezavi.

Pokojninska družba A, d.d.

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Finančnih trgov
  • Pokojninskega varčevanja

Preberi vsebino

Pogosta vprašanja

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

  • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
  • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja